Lähtökohtana itse suunniteltu pohja ja julkisivu

25.2.2018

Emme kumpikaan ole rakennusalan ammattilaisia, mutta kummallakin on ollut erikseen ja myöhemmin yhdessä tapana piirrellä talojen pohjapiirrustuksia. Oman talon rakentamisesta aloimme haaveilemaan jo monta vuotta sitten ja aina ajoittain pohjapiirrosten luonnostelu ja suunnittelu kiihtyi, mutta aika ei ole aiemmin ollut sopiva.

Vihdoin viime syksynä totesimme, kun tila lapsen kanssa rivitalokolmiossa alkoi käymään vähiin, että uuden talon saa omalle tontille pystyyn melkein samalla rahalla kuin isomman uuden rivitaloasunnon tai erillistalon ostaminen tai vanhan asunnon tai talon hankinta ja remontointi kustantaisi. Ja talossa omaa pihaa olisi ihan eri tavalla, vaikka tontti olisikin asemakaava-alueella. Ja mikä parasta, talon toimintoihin, pohjaratkaisuun ja ulkoasuun pystyisi vaikuttamaan budjetin rajoissa mielin määrin.

Niinpä tontin varattuamme marraskuun lopussa alkoi pohjapiirroksen ja ulkoasun hionta ja tarjouspyyntökierrokset talotoimittajien ja rakennusfirmojen kanssa. Reilun kuukauden pyörittelyn jälkeen meillä oli tontille sopiva ja perheellemme toimiva pohja ja löysimme talolle myös sopivan tuntuisen toimittajan. Lopulliset kauppahintaan vaikuttavat hionnat veivät vielä muutaman viikon ja helmikuun puolivälissä teimme kaupan Jukkatalon kanssa muuttovalmiista talosta. Kiintokalusteet ja tulisijan päädyimme jättämään pois toimitussisällöstä ja hankimme nämä asennettuna muualta. Myyjän kanssa oli lisäksi tarjouspyyntövaiheessa puhe, että meidän on mahdollista suunnitteluvaiheessa hankkia myös joitain sisustusmateriaaleja tai LVIS-kalusteita itse ja saada vakiotoimitusmateriaaleista hyvitys. Pääasiassa mietimme yksittäisten laattojen, hanojen ja valaisimien hankkimista Jukkatalon valikoiman ulkopuolelta.

Meidän lopullisen pohjan itse piirretty versio näkyy postauksen alussa. Joitain pieniä autokatoksen mittoja vielä muutettiin viimeisessä vaiheessa ennen kauppoja, mutta käytännössä tuolla lähdetään lupakuvavedoksia kohti. Pohjaratkaisu on yhdistelmä talovalmistajien mallistoista napattuja ja asuntomessuilla ja taloesittelyissä mielenkiintoisiksi todettuja ideoita. Huoneistoala on 110 neliötä ja talon päädyssä on autokatos ja vajaan vajaan 10 neliön lämmin varasto, jossa on myös tekninen tila. Ulkonäöllisesti haemme farmhouse-tyyliä eli meille rakentuu valkoinen vaakalaudoitettu mustakattoinen talo, jossa on ristikkoikkunat. Inspiraatiota on haettu myös Kannustalon Pohjanmaa- ja Vihervaara-mallistoista. Sisustukseen tullaan yhdistämään sekä vanhaa hyväksi todettua että Pinterestiin vuosien aikana kerättyjä taloon sopivia ideoita ja ratkaisuja.

Lupakuvat ovat tällä hetkellä piirtojonossa ja tontista teemme kaupat kunnan kanssa tulevalla viikolla. Tavoite on saada rakennuslupa rakennusvalvonnan käsittelyyn hyvissä ajoin ennen maaliskuun loppua, jotta ehtisimme kaupan yhteydessä asetettuun elementtien toimituspäivään viikolla 24. Todennäköisesti emme tuohon käytännön syistä ehdi, mutta onpa tavoitetta. Jos elementit saataisiin tontille kesäkuun puolivälissä, pääsisimme muuttamaan joulukuun puoliväliin mennessä. Jouluksi uuteen kotiin!

//M

Kommentit (0)

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen!

Jätä kommentti

(*) pakolliset kentät, sähköpostiosoite näkyy vain ylläpidolle