Sähkösuunnitelma

28.6.2018

Tarkoitus oli jo toukokuussa valaistuspostauksen jälkeen avata meidän aatokset sähkösuunnitelman takana, mutta parempi nyt kuin ei koskaan. Toukokuussa meillä oli tiiviit kaksi viikkoa, kun työlistalla oli Jukkatalon sähkösuunnittelijan tekemän perustoimitussisältöisen sähkösuunnitelman kommentointi. Suurin osa ajasta meni valaisimien etsintään ja vaihtoehtojen selvittelyyn. Perustoimitussisällölläkin olisi varmasti pärjännyt kohtuullisesti, mutta päätimme tehdä joitain päivityksiä – toivottavasti parempaan päin.

Sähkösuunnitelma

Pistorasiat olivat helppo homma, mutta valaisimien kanssa painimme pitkään ja hartaasti. Ajattelimme, että lyömme kaikki kiinteästi asennettavat valaisimet lukkoon jo tässä vaiheessa, koska valaisimen koko vaikuttaa sen sijoitteluun, mutta tähän ei päästy. Esimerkiksi vessan lampetteja varten on nyt suunnitelmassa pisteet, mutta valaisin jäi vielä valitsematta. Onneksi johtojen paikat merkitään lopullisesti vasta työmaalla.

Emme halunneet koko asuntoa täyteen kiinteitä led-valaisimia, joten jätimme perustoimitussisällön Enston led-plafondit pois (pois lukien varasto ja käyttöullakko). Näiden tilalle hankimme esimerkiksi E27-kannalliset kiinteät valaisimet, jotka Jukkatalot sähkärit asentavat. Joihinkin tiloihin saatamme harkita led-moduulilla varustettua silmälle suotuisampia valaisimia. Halusin jättää vakiovalaisimet pois, koska jos päädymme valitsemaan kiinteillä led-moduuleilla varustettuja pinta-asennettavia valaisimia, haluan kontrollifriikkinä olla valitsemassa kyseiset valaisimet.

Joitain vaihtoehtoja yleisvaloiksi led-paneelien lisäksi, oikealta ylhäältä myötäpäivään: Nordlux Desi (E27), By Rydéns Ocean I (E27) ja Eglo Balla (E27).

Makuuhuoneisiin ja työhuoneeseen jäi alkuperäisen sisällön mukaan yhdet kattovalopistorasiat. Olohuoneeseen tulee yksi kattovalaisimen paikka, ruokapöydän päälle kaksi. Keittiöön lisäsimme niemekkeen ylle kaksi riippuvalaisimen pistoketta. Keittöön tulee lisäksi ikkunoiden päälle kiinteästi asennettuna seinävalaisimet. Eteisen kattovalaisinpistorasiat korvasimme kiinteillä valaisimilla, jotka hankimme itse. Näissäkin Jukkatalo hoitaa asennuksen. Jos huonekorkeutta olisi enemmän kuin 2,6 metriä, olisi eteiseen voinut jättää tavalliset valaisinpistorasiat ja hankkia näihin vähän näyttävämmät valaisimet. Työhuoneen tuuletusikkunan eteen lisäsimme kattoon valaisinpistorasian, jos joskus siihen haluaa ripustaa ikkunavalon.

Kiinteitä led-paneeleja kirjasimme suunnitelmaan alunperin 9 kappaletta: 2 pesuhuoneeseen (8W/550 lm), kaksi keittiöön (11W/820 lm) ja viisi olohuone-ruokailutilaan (11W/820 lm). Nyttemmin, hankittuamme Enston Velox-paneelit (ALSD117WPU/ALSD180WPU), aloimme miettimään, olisiko keittiössä sittenkin mukavampi olla neljä pienempää kahden isomman sijaan. Mietimme myös, olisiko pesuhuoneessa sittenkin hyvä olla kaksi isompaa pienempien sijaan. Joten, kun sain Jukkatalon talotekniikan työpäälliköltä kuittauksen, että kahden lisävalon lisääminen keittöön onnistuu tuntityönä (noin 1 h), päätimme siirtää alunperin keittiöön ajatellut paneelit pesuhuoneeseen ja hankkia kaksi pienempää lisää keittiötä varten.

Vasemmalla Ensto Velox ALSD117WPU (8W, 550 lm, 3000K), oikealla Ensto Velox ALSD180WPU (11W, 820 lm, 3000K)
Keittiön päivitetty sähkösuunnitelma. Neljää yleisvalona toimivaa led-paneelia ohjataan himmentimellä.

Lisäpistorasiat yritimme miettiä sen mukaan, että esimerkiksi olohuoneessa ja työhuoneessa pärjättäisiin ilman jatkojohtoja, ja että keittiössä on sopivasti pistorasioita sekä niemekkeellä, altaalla että liedellä työskentelyä varten. Ruokakomeroon lisäsimme kaksi pistorasiaa: toisen tason päälle tulevalle mikrolle ja toisen rikkaimurille. Olohuoneen ja ruokailutilan ikkunoiden keskikohdalle lisäsimme kattoon pistorasiat kausivaloja varten. Ja vessaan lisäsimme toisen 2-osaisen pistorasian sellaiseen paikkaan, että sen olisi tarkoitus jäädä kaapin sisälle.

Nyt raksalla ollaankin jo siinä vaiheessa, että kaksi seuraavaa viikkoa on varattu LVI- ja sähköasennusten ensimmäiselle vaiheelle (yhteensä kolme vaihetta). Kaikki ennen lattiavalua tehtävät asennukset ja vedot siis hoidetaan nyt heinäkuun alussa.

Kommentit (0)

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen!

Jätä kommentti

(*) pakolliset kentät, sähköpostiosoite näkyy vain ylläpidolle