Tilannekatsaus viiden viikon jälkeen

17.7.2018

Väliaikaisen asuntomme jääkaapin ovessa on A3-kokoinen aamukampa, josta ruksitamme joka päivä yhden ruudun. Kampa alkaa viikkoa ennen maatöiden virallista aloitusta (ns. nollaviikolla tontti raivattiin) ja viikkoja on piirretty joulukuun puoliväliin asti. Talo pystytettiin raksaviikolla 6 ja nyt eletään jo raksaviikkoa 11. Talon ulkoseinät ja kattoristikot nostettiin paikalleen tuulisena ja kylmänä, mutta aurinkoisena kesäkuun päivänä (12.6.) viisi viikkoa sitten, mutta nyt superhelteissä kärvistellessä siitä tuntuu olevan ihan älyttömän pitkä aika. Toisaalta onhan viisi viikkoa pitkä aika, se on melkein kuudesosa Jukkatalon urakkaosuudesta, sillä muuttovalmista pitäisi olla viikolla 50/2018, joka on raksaviikko 32.

Ulkopuoli on jo edistynyt viikko sitten otetun kuvan jälkeen, mutta tästä saa jo hyvän kuvan siitä, miltä talo tulee näyttämään kadulta päin.

Pystytysviikolla talon katolle saatiin aluskate. Peltikattoa meille luvattiin asennettavaksi seuraavan viikon aikana, mutta aliurakoitsijan resursoinnin vuoksi se viivästyi parilla viikolla ja kattopellit asennettiin vasta heinäkuun 5. päivä. Väliin mahtui melko monta sateista päivää, mutta onneksi aluskate oli asennettu oikein ja yläpohjan höyrysulkumuovin päälle roiskui vain pieniä määriä vettä aluskatteen saumoista ja kiinnityskohdista. Lisäksi yläpohjan höyrysulkumuovin päälle syntyi yksi isompi lammikko rankkasateen jälkeen juuri ennen peltien asennusta. Aluskatteesta löytynyt pieni reikä paikattiin ja lammikko kuivattiin. Nyt helteillä yläpohja on ehtinyt hyvin kuivahtaa ja yläpohja villotetaan vasta viimeisenä talon ulkopuolen valmistumisen jälkeen (kuuluu samaan urakkaan), joten kosteutta ei jää vääriin paikkoihin.

Talo ei ole vielä ulkoa päin puuvalmis, mutta tällä viikolla aiomme hankkia ensimmäisen erän ulkoseinämaalia, jotta voimme maalata otsalaudat ja nurkkalaudat ennen kuin Vesivek tulee asentamaan rännit ja kattoturvatuotteet. Maalaushomma tuli tähän ajankohtaan vähän yllätyksenä, kun tajuttiin, että rännien alta puuosia ei pysty enää mitenkään maalaamaan. Oltiin alunperin ajateltu hoitaa maalaaminen syksyllä tai ensi keväänä. Nyt olemmekin kovasti pohtineet sekä maalien sävyjä että itse maalia. Tällä hetkellä Tikkurilan Pika-Teho on todennäköisin maalivaihtoehto. Nurkat, ikkunan pielet ja muut vastaavat kohdat maalataan kirkkaammalla valkoisella (ehkä Tikkurilan Paperi) ja talon paneelit maalataan hieman harmaaseen päin sävytetyllä valkoisella.

Räystäitä on jo aloitettu laudoittamaan, kuva tältä aamulta.

Lattiavalu oli merkitty aikatauluun alunperin vasta tälle viikolle, mutta se saatiin kaksi viikkoa etuajassa. LVI- ja sähköasentajat hoitivat oman ensimmäisen urakkapätkänsä rivakasti kahdessa päivässä, joten Jukkatalon työmaapäällikkö hommasi valun heti seuraavalle päivälle. Näin valu sai pari ylimääräistä kuivumisviikkoa.

Styrokseja, takan paikka ja jäykistävä seinä
Lattialämmitysputkea, arkieteisen lattiakaivo, sähkövetoja ja käyttövesiputkia

Lattia valua seuraavana päivänä

Hommasimme työmaalle rakennuskuivurin Jukkatalon ohjeen mukaan ja se laitettiin hurisemaan noin viikko valun jälkeen. Tehoa laitteella on 50 litraa vuorokaudessa, mutta olen pitänyt sitä noin 50-80% teholla nyt alkuun. Kunhan kuivurista saadaan poistoletku suoraan lattiaviemäriin, käännän tehot täysille. Tänään lattian sementtiliima hiottiin pois, joten lattia pääsee kuivumaan tehokkaammin. Kuivuria on tarkoitus käyttää lähes rakennusajan loppuun asti, sillä tasoitteissa, maaleissa ja laasteissa on myös melko paljon vettä, joka on hyvä saada kuivattua pois rakenteista ja huoneilmasta.

Sementtiliima hiontaa tämän aamun +30 asteen helteessä, onneksi ei tarvinnut itse kuin ottaa kuva

Seuraavaksi sisäpuolella levytetään ja villotetaan ulkoseinät loppuun. Väliseinärungot pitäisi olla pystyssä vielä tämän viikon aikana. Olemme edelleen sen pari viikko aikataulussa edellä, sillä väliseinät oli ajoitettu vasta elokuulle, mutta lattiavalun kuivumisen takia syksyllä todennäköisesti on sitten vähän verkkaisempaa.

Nyt taitaa alkaa se jännittävin vaihe, kun huoneet alkavat muotoutua, ja itse suunniteltujen tilojen onnistumisen taso selviää.

Taaperokin tietää jo, mikä on hänen huoneensa ikkuna

//M

Kommentit (0)

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen!

Jätä kommentti

(*) pakolliset kentät, sähköpostiosoite näkyy vain ylläpidolle