Valaistuksen määrä asunnossa

24.5.2018

Minulla on tallessa vaikka kuinka monta postauksen alkua, mutta aikaa niiden kirjoittamiseen ei vain tunnu löytyvän, vaikka tahtoa olisi. Ehkä piakkon, kun suunnittelupuoli alkaa olemaan kasassa, on aikaa myös blogin päivittämiselle (ja nukkumiselle!).

Mutta siis otsikon aiheeseen. Koska asumme Suomessa, pitää talon (tai minkä tahansa asunnon) valaistusta miettiä pimeimmän vuodenajan mukaan. Keskikesää kohti mennessä se tuntuu välillä hankalalta. Sekä edellisessä asunnossamme että nykyisessä väliaikaisasunnossamme tuntuu joka huone liian pimeältä. Vessassa ei näe hyvin, pesuhuoneessa ei näe hyvin, ja keittiössä pitää olla liesituulettimenkin valo päällä, että näkee kunnolla. Siksi uuteen taloon halusimme isojen ikkunoiden lisäksi budjetin rajoissa tehokkaan valaistuksen.

Olohuoneen valaistussuunnittelua amatöörin silmin: keltaiset post-it-lappujen palat ovat led-paneelien tuottamat valokeilat (120 astetta)

Valitettavasti kukkaro ei sallinut valaistussuunnitelman tilaamista ammattilaiselta eikä talotoimittajakaan tarjonnut vastaavaa palvelua. Ensi viikolla meillä on kolmen tunnin sisustuspalaveri Jukkatalon sisustussuunnittelijan kanssa ja sähkösuunnitelman myötä valaisimia pähkäillessämme mietimme, että olisi huippua, jos sähkösuunnittelijan (tai jopa valaisinsuunnittelijan!) kanssa voisi tavata samanlaisen istunnon merkeissä.

Isoin kysymysmerkki jo kevään aikana meillä oli olohuoneen, keittiön, kodinhoitohuoneen ja pesuhuoneen yleisvalaistuksen toteutus. Led-alasvalot/-paneelit ovat nykyään suosittuja, valoteholtaan tehokkaita ja hehkulamppuihin verrattuna virtapihejä. Niillä olisi helppo toteuttaa hyvä yleisvalo, mutta pelkäsimme, että ne näyttävät liian moderneilta meidän country style-taloon. En myöskään ole kovin innostunut kiinteillä led-moduuleilla varustetuista valaisimista, koska moduulin uuvahtaessa pitää yleensä koko valaisin vaihtaa. Mietin alunperin oleskelutilojen yleisvaloksi perinteisiä vaihdettavalla lampulla varustettuja spotteja, mutta tutun kokemuksia kuultuani totesin, että pistemäinen kohtuullisen heikkotehoinen valo ei ole järkevin ratkaisu yleisvalaistuksen toteutukseen. Led-paneeleissa valon avautumiskulma on selvästi laajempi kuin spoteissa, yleensä jotain 120 asteen luokkaa.

Country-/shaker-/industrial-keittiö

Pinterestiä ja Instagramia selattuamme totesimme, että spotteja ja alasvaloja yhdistetään myös meidän tavoittelemaamme country-/shaker-tyyliin, kunhan tiloissa lisäksi on oikeanlaisia muita valaisimia. Kodinhoitohuoneen, vessan, arkieteisen ja ruokakomeron yleisvalaistuksen kohdalla päätimme turvautua perinteisiin pinta-asennettaviin valaisimiin, mutta olohuone-ruokailutila, keittiö ja pesuhuone tullaan valaisemaan Enston Velox-alasvaloilla. Keittiökin meinasi ensin jäädä pois listalta, mutta kun emme osanneet kuvitella, minkälainen kattovalaisin huoneeseen pitäisi laittaa, ajattelimme että huomaamattomat led-paneelit ovat parempi ratkaisu kuin kattovalaisinvalinnan tuska.

Kun led-paneeleihin oli päädytty, piti aloittaa valon määrän mitoitusoperaatio. Pääsääntö led-paneeleissa tuntuu olevan, että mieluummin liian paljon kuin liian vähän lumeneita, koska himmentimellä valon määrä voidaan säätää sopivaan kirkkauteen. Mutta kuinka monta lumenia on laskennallisesti tarpeeksi tai liikaa eri tiloihin? Riittääkö 4 * 820 = 3280 lumenia 28 neliön olohuone-ruokailutilaan vai pitääkö asentaa neljä yli 1000 lumenin valoa? Ja onko 2 * 550 = 1100 lumenia riittävästi keittiön ja pesuhuoneen yleisvaloksi?

Suoraa taulukkoa en raivoisalla googlaamisella löytänyt, mutta löysin monta hyvää lähdettä. Esimerkiksi K-raudan sivuilla ja Lampputieto.fi:ssä on listattu kattavasti eri tiloissa tarvittavat luksit ja Innoluxin sivuilta löytyy monipuolinen pdf-opas. Kootusti asunnon eri tilojen valaistusvoimakkuudet ovat jotain tämän suuntaista:

Keittiön yleisvalo 100-200 luksia
Keittiön työskentelyalueet 300-500 luksia
Olohuoneen yleisvalo 30 luksia (siivousvalo)
Makuuhuone 30 luksia (siivousvalo)
Lukuvalo 300-500 luksia
Ruokailutila/-pöytä jopa 500 luksia
Pesuhuone 50 luksia
Vessa 50 luksia (ph mukaan) tai 300 luksia (lukuvalon mukaan)
Eteinen 100-150 luksia

Tämän koonnin myötä minulla oli tiedossa tarvittavat luksit, mutta kuinka monta lumenia on yksi luksi? Valaisimissa, joissa on kiinteä valonlähde, ja lampuissa mainitaan valovirta lumeneina. Tavallisessa 8 W led-lampussa on 600 lumenia ja entisaikaisessa 60 W hehkulampussa oli 800 lumenia. Wikipediaa ja muuta nettiä selattuani totesin, että lumenien määrä on aina suhteessa valaistavaan pinta-alaan. Sama määrä lukseja koko huoneeseen vaatisi paljon enemmän lumeneita kuin jos luksit pitää olla vain esimerkiksi työpisteellä tai lukunurkkauksessa. Eikä koko huoneeseen olekaan järkeä toteuttaa yleisvalaistusta kaikkein vaativimman toiminnan mukaan, jos tämä toiminta tapahtuu vain tietyssä paikassa huonetta, esimerkiksi keittiön työtasolla. Näin ollen myöskään esimerkiksi meidän olohuoneen vaatimia lumen-määriä ei voi suoraan soveltaa toisen talon olohuoneeseen, jollei neliömäärä ole suurin piirtein sama.

1 luksi = 1 lumen / m2 eli tarvittavat lumenit = m2 * luksit. Tuolla kaavalla laskin suuntaa-antavat lumen-määrät meidän huoneisiin (hieman pyöristäen):

Keittiö (11,6 m2) 1160-2320 lumenia
Keittiön työskentelyalueet

Tiskipöytä (0,6 m * 3,2 m = 1,9 m2)

Niemeke (0,9 m * 1,7 m = 1,5 m2)

 

570-950 lumenia

450-750 lumenia

Olohuone-ruokailutilan (28,2 m2)

Yleisvalo

Lukuvalo (”sohvan nurkka” 1,5 m2)

Ruokailupöytä (1 m * 2,4 m = 2,4 m2)

 

850 lumenia

450-750 lumenia

jopa 1200 lumenia

Päämakuuhuone (13,7 m2), siivousvalo 410 lumenia
Makuuhuone tai työhuone (9,1 m2)

Siivousvalo

Työpöydällä (0,6 m * 1,4 m = 0,85 m2)

 

270 lumenia

260-430 lumenia

Pesuhuone (4,3 m2) 215 lumenia (*)
Vessa (3,3 m2) 165 lumenia (ph mukaan) tai 990-1650 lumenia (lukuvalon mukaan)
Eteinen (8,9 m2) 890-1340 lumenia
Kodinhoitohuone (7,4 m2) 740-1480 lumenia (keittiön mukaan)

Taulukon avulla meidän on helppo laskea eri tilojen vaatiman valon määrät. Esimerkiksi olohuoneeseen valitsimme lopulta viisi 820 lumenin led-paneelia, joiden tuottama valon määrä (yli 3000 lumenia) pitäisi olla ihan liikaa jopa pimeimpänä talvi-iltana. Näitä tullaan ohjaamaan himmentimellä eli yleisvalon määrää voidaan helposti säätää isolla skaalalla. Olohuoneessa on lisäksi kattovalaisinpistorasia ja ruokapöydän päälle tulee kaksi. Ja toki pistorasiaan voidaan vielä kytkeä erillisiä kohdevalaisimia.

Keittiöön asennamme kaksi 820 lumenin led-paneelia, myös himmentimellä. Vaikka 1640 lumenia jää suosituksen alle, emme uskaltaneet jättää himmennintä pois siltä varalta, että ledit ovatkin liian kirkkaat. Keittiöön tulee lisäksi kolme kiinteää seinävalaisinta ikkunoiden päälle (näistä saa ulos jopa 3 * 1000 lumenia, jos niihin ruuvaa oikein kirkkaan lamput) ja kaksi riippuvalaisinta niemekkeen päälle (jopa 2 * 1000 lumenia, mutta todennäköisemmin 2 * 600 lumenia). Yhteensä meidän keittiöön saa siis jopa yli 6500 lumenia valoa (eikä tähän ole laskettu liesituulettimen valoa). Järisyttävää.

Spotit kaipaavat muita valaisimia tuomaan särmää, jotta tunnelmasta ei tule liian kliininen

Pesuhuoneen osalta emme ole vielä päättäneet, laitammeko sinne 550 vai 820 lumenin ledit. Pesuhuoneeseen ei tule himmennintä, joten en halua ottaa riskiä, että kattovalot ovat liian kirkkaat. Todennäköisesti valintamme on 550 lumenia, joita asennetaan kaksi kappaletta. Toinen tulee suihkun puolelle ja toinen vessa-alueelle. Ledien lisäksi peilin yhteyteen tulee erillinen valaisin.

Muiden huoneiden osalta pystymme hyödyntämään taulukkoa valitessamme kiinteitä tai pistorasiaan kytkettäviä valaisimia: jos esimerkiksi tilaan tarvitaan 1200 lumenia, tämän pystyy kattamaan kahdella 8 W led-lampulla.

Joulukuussa nähdää, miten pieleen laskin ja mitoitin Kotikulman valaistuksen!

 

(*) Pesuhuoneen vaatima valon määrä tuntuu hirvittävän pieneltä, kun vertaan edellisen asunnon vastaavan kokoiseen pesuhuoneeseen, joka ei kaksilamppuisella peilivalolla ja ~12W lampulla varustetulla kattovalaisimella tuntunut tarpeeksi valoisalta.

Pääkuva: Al Kawasa / Unsplash

Keittiö 1: @elizabethcrossbeard

Keittiö 2: @pentalsurfaces

//M

Kommentit (2)

 1. Ida 13.7.2018 klo 21:38

  Heippa!
  Kiitos valaistuspostauksesta, näkökulma jota en itse tullut ollenkaan ajatelleeksi ja varmasti olisi hyödyllistä laskea valotehoja! Olen aloittelemassa myös Jukkatalon rakennuttamista ja löysin sitä kautta blogiinne 🙂

  • Kotikulma
   Kotikulma 16.7.2018 klo 14:47

   Kiitos kommentista! Kiva, että siitä oli hyötyä. Yritän ehtiä kirjoittamaan lisää ja vähän tiuhempaan tahtiin nyt kun päätökset ja hankinnat on pääosin tehty ja aikaa riittää muuhunkin.

   Tsemppiä raksaprojektiin!

   Ps. Tsekkaa myös meidän Instagram, jossa huomattavasti tiheämpi päivitystahti: instagram.com/kotikulmablogi

   //M

Jätä kommentti

(*) pakolliset kentät, sähköpostiosoite näkyy vain ylläpidolle