Luonnetta eteiseen LADON Ovella

11.1.2019

Meille oli tulossa alunperin vain yksi liukuovi, seinän sisään liukuva liukuovi ruokakomeroon. Melko loppuvaiheessa rakennusprojektia meille tarjoutui mahdollisuus ostaa LADON Ovi hieman ohjehintaa edullisemmin. Se kortti piti käyttää, sillä olimme ihailleet ovea jo viime kevään rakentajamessuilla Oulussa.

Väliovivalintoja kesällä tehdessämme harmittelimme, ettemme saaneet Ladon Ovea asettumaan mihinkään huoneeseen järkevästi. Arkieteisen ovi olisi ollut luonnollisin sijoituspaikka liukuovelle, mutta oviaukko oli liian iso suhteessa oven vieressä olevaan seinäpinta-alaan. Samoihin aikoin, kun saimme yhteistyötarjouksen Mirror Linelta, paljastui rakennustyömaalla, että käyttöveden jakotukki oli osunut lattiavalussa 10-15 cm väärään kohtaan ja kodinhoitohuoneen väli- ja ulko-ovea piti siirtää, jotta kalusteet mahtuivat kodinhoitohuoneen puolelle. Tämä operaatio levensi arkieteisen ja kodinhoitohuoneen väliin jäävää seinänpätkää sen verran, että leveämmälle LADON Ovelle muodostui tarpeeksi iso tila. Laitoimme LADON Oven siis tilaukseen.

Arki-eteisen ja kodinhoitohuoneen välinen siirtyi, joten tilaa jäi vaihtaa tavallinen ovi liukuoveksi
Arki-eteisen ja kodinhoitohuoneen välinen siirtyi, joten tilaa jäi vaihtaa tavallinen ovi liukuoveksi.

Käsittelemätön leveämpi (1067 mm) LADON Ovi ja Mirror Linelta samalla tilaamamme liukuovikokonaisuus teknisen tilan eteen toimitettiin meille marraskuussa. LADON Ovi-paketti seilasi pari viikkoa raksalla avaamattomana, sillä ohjeiden mukaan käsittelemätön ovi pitää käsitellä jokaiselta pinnalta 48 tunnin sisään paketin aukaisemisesta vääntymisen estämiseksi.

Kun raksalla muut hommat alkoivat helpottaa, maalasimme liukuoven puolihimmeällä Tikkurila Helmi-maalilla kahteen kertaan. Valitsimme sävyksi melko puhtaan harmaan tuhkan (M497). Halusimme, että ovi erottuu Piazza (Y487) -seinistä myös tummuusasteeltaan ja sopii myös harmaaseen eteisen lattilaattaan. Maalasimme ensin oven toisen puolen ja syrjät kahteen kertaan ja maalin kuivuttua käänsimme oven ja maalasimme toisen puolen kahteen kertaan. Kokonaisuudessaan, vaikka maalauskertoja oli neljä, maalausurakkaan meni alle 3 vuorokautta ja aktiivista työstöaikaa meni noin 5 tuntia.

Käsittelemätön LADON Ovi on aika rouhea ja sen pinta on oksainen ja epätasainen, joten maalipintakin jäi aavistuksen epätasaiseksi. Paikoin ovi imi maalia enemmän, paikoin vähemmän. Olemmekin miettineet, että näkyviin jäävän pinnan voisi ehkä maalata vielä kertaalleen.

Appiukon avustuksella asensimme LADON Oven paikalleen juuri ennen käyttöönottotarkastusta ja muuttoa. Alkuperäisesti kiskossa on reikä viidelle kiinnityspultille. Seinän rakenteessa ei oltu otettu painavaa ovimekanismia huomioon, joten kisko piti kiinnittää runkopuihin. Kiinnityskohdat eivät täsmänneet runkopuiden jakoon, joten jouduimme poraamaan kiinnityskiskoon pari uutta reikää, jotta saimme mekanismin kolmesta kohdata runkopuuhun kiinni.

Ovi on osoittautunut eteisessä käteväksi. Leveä oviaukko helpottaa muun muassa lastenrattaiden säilyttämistä arkieteisessä. Emme vielä ole ruuvanneet oveen mukana toimitettu ripaa, koska alunperin se unohtui ja käytössä ovi on toiminut ilmankin. Voi olla, että ripa jää kokonaan kiinnittämättä.

Kommentit (4)

 1. Susanna 29.1.2019 klo 01:15

  Tulin kurkkimaan missä vaiheessa teidän Jukkatalo projektissa mennään ja teillähän on projekti edennyt hienosti!
  Hyvä valinta tuo Ladon ovi, nii ihana ja sopii hienosti paikalleen <3

  -Susanna ( http://unelmista-toteutukseen.blogspot.com/ )

  • Kotikulma
   Kotikulma 30.1.2019 klo 21:02

   Kyllä, muuttamaan päästiin ennen joulua. Aikataulussa pysyttiin, mutta joissain jutuissa tuli pettymyksiä eikä projekti aina ollut niin sujuva. Tulee varmaan pian avattua näitä täällä blogin puolella, kunhan jaksetaan. LADON ovi on kyllä hieno ja sopii meille. 🙂 //M

 2. Sari Kahila 29.1.2019 klo 20:49

  Hei!
  Olemme myös miettimässä ladon ovea kodinhoitohuoneen oveksi,mutta mietityttää kuinka alaosa pysyy paikallaan? Roikkuuko ovi vain yläosastaan ja alaosa jää ilmaan? En tiedä osasinko selvittää oikein 😅

  • Kotikulma
   Kotikulma 30.1.2019 klo 21:00

   Moi, alareunassa on ohjuri, joka pitää alareunan aloillaan. Mietittekö valmista ovea vai käsittelemätöntä? Meidän käsittelemätön (nyt siis jo maalattu) ovi on kuivuessaan / oikeastaan heti käsittelyn jälkeen vääntynyt jonkin verran. MirrorLinen mukaan normaalin rajoissa, mutta auki ollessaan oven oikea reuna ottaa jalkalistaan kiinni. Luulen, että valmiilla ovilla, joiden materiaali ei ole mänty/puu, mahdollisuuttaongelmaan ei olisi. Ajattelin tämän kertoa nyt kun mainitsit harkitsevasi LADON ovea. //M

Jätä kommentti

(*) pakolliset kentät, sähköpostiosoite näkyy vain ylläpidolle